Valse bescheidenheid remt zelfliefde af

Valse bescheidenheid remt zelfliefde

14/06/2020 - Ellen AM Hartl

Ik had onlangs een gesprek met een lieve buurvrouw over haar sollicitatie. Het gaat over een promotie naar een hogere functie. De buurvrouw vertelde me dat ze bij de eerste gesprekken de opmerking had gekregen dat ze zich beter dient te verkopen, maar dat ze hier moeilijkheden bij ondervindt. Ze bleef te bescheiden over zichzelf. 


Bescheidenheid is een deugd, dat is mij altijd verteld geweest als kind. Wanneer ik mezelf feliciteerde op een taak dat ik goed had volbracht, kwam meestal de reactie “wees eens niet zo vol van jezelf” of “seg, dikke nek” of “blijft eens met uw twee voeten op de grond”. Ik voel aan dat vandaag de dag nog veel mensen moeite ondervinden om zichzelf te feliciteren of een compliment te geven bij een taak goed volbracht. Ze blijven wachten tot iemand anders dit doet en wanneer dat dan niet gebeurt, krijgen ze het gevoel dat ze het niet goed hebben gedaan of niet goed genoeg zijn. Net zo goed zijn er nog velen die moeite hebben met een compliment te ontvangen van anderen. Ze weigeren een geschenk aan te nemen die ze verdienen. 


Dit noem ik allemaal valse bescheidenheid. Het haalt je neer of houdt je neer. Het brengt je geen liefde en geen vooruitgang. Of beter gezegd: je haalt jezelf hiermee neer en je houdt jezelf hiermee tegen om vooruit te gaan en oprecht van jezelf te houden. Valse bescheidenheid werkt als een rem op je progressie naar meer zelfzorg en zelfliefde. En dat willen we natuurlijk niet. 


Een reden bij mij vroeger waarom ik valse bescheidenheid in mijn leven hield, was uit angst om over te slaan naar de hele andere kant van de slinger. Deze andere kant van de slinger is wanneer je jezelf (met je talenten en prestaties) boven anderen plaatst om jezelf een beter gevoel te geven door anderen een slecht gevoel te bezorgen. Je vertelt enkel datgene wat je goed hebt gepresteerd en je zwijgt over de struikelingen, de vallen en de moeilijkheden die je ondervindt. Ook dit is niet wat je wil omdat dit ‘beter gevoel’ een hol en leeg gevoel is. Het is geen oprechte liefde in jezelf. Je teert enkel op het slechte gevoel van de ander. Deze beide uitkanten van de slinger brengen je geen zelfliefde, geen plezier, geen genot. 


Hoe ben ik dan op een gezonde manier in het midden van de slinger beland?

Dank je wel voor het compliment

Ik ben beginnen complimenten te aanvaarden. Complimenten zijn geschenken die je wordt aangereikt als teken van erkenning van je kunnen en je talent. Het getuigt ook dat anderen dankbaar zijn voor wat je gedaan hebt en wie je bent. Aanvankelijk bedankte ik enkel de gever voor het compliment. Nadien voegde ik eraan toe dat ik dit zelf ook zo vond.


“Je ziet er goed uit!”

“Ik weet het. Dank je wel (voor de erkenning).”

Wat ik doe is sowieso goed

Ik ben mezelf beginnen vertellen dat wat ik ook doe, ik goed doe. Ik doe dit vanuit mijn beste weten en kunnen. Moest ik beter weten en kunnen, dan zou ik dat ook doen. Ik geef mezelf complimenten over de kleinste dingen en ook over grotere prestaties. Ik geef me sowieso op het einde van de dag het algemene compliment “dat heb ik allemaal goed gedaan vandaag”.

Ik wil dit wel doen!

Misschien vraagt deze stap wat meer lef, maar dat lukt ook wel bij jou. Ik ben mezelf beginnen naar voor brengen. Wanneer er zich een project of een taak presenteert (op mijn werk of waar dan ook) en ik weet dat dit binnen mijn kunnen valt, stel ik voor om het te doen.

Ik groei elke dag

Ik ging er vroeger vanuit dat ik alles meteen als een expert moest doen. Ik tolereerde het niet om fouten te maken. Hierdoor groeide mijn valse bescheidenheid en hield ik mezelf tegen. Ik ben echter beginnen inzien dat alles en iedereen steeds aan het groeien is. Een dokter die net afgestudeerd is, zal ook nog elke dag groeien in de job. Zo is dat ook met mij en zo is dat ook met jou. Ik ben het groeiproces beginnen omarmen: ik heb er plezier in om mezelf (mijn weten, mijn kunnen) te zien groeien. Voor mij zijn er geen fouten. Er is enkel het groeiproces met uitdagingen en ervaringen waaruit ik kan leren. 

Ik ben vol van mezelf

Ik ben vol van mezelf. Zoals Oprah zegt “Ik ben vol van mezelf. Van wie zou ik anders vol moeten zijn?” Het is jouw leven, jouw lichaam, jouw zijn, jouw kunnen en weten. Wees dus volledig vol van jezelf. Vul je gehele lichaam, geest en zijn met jezelf en voedt jezelf met positieve boodschappen. Wees je unieke, fantastische en perfecte zelf. Dat doe ik alleszins.