Join the magic

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van mijn nieuwste boek gratis.

  Ik ontvang graag e-mails over:
  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.
  Bescherming vanuit zelfliefde

  Bescherming vanuit zelfliefde

  31/03/2020 - Ellen AM Hartl

  Het thema bescherming dat ik had gekozen voor deze maand, heeft wel degelijk zijn reden gehad, gezien de huidige situatie. De afgelopen weken zijn niet gemakkelijk geweest, ook niet voor mij. Angst had zich in eerste instantie voornamelijk laten voelen en ook de automatische reacties (vechten, vluchten of bevriezen). Deze reacties zijn normaal en natuurlijk wanneer je direct geconfronteerd wordt met gevaar. We gaan dan instinctief op zoek naar datgene wat ons leven kan redden, hoe we kunnen overleven, hoe we ons kunnen verdedigen. 


  In dit artikel wil ik het echter niet hebben over het virus. Ik wil je meer informatie geven over bescherming vanuit zelfliefde, in het algemeen. Misschien vind je inspiratie dat je tijdens deze periode kan gebruiken.


  Bescherming heeft een preventief karakter. Je beschermt jezelf voordat er gevaar is of voordat je direct met het gevaar geconfronteerd wordt. Deze bescherming komt voort uit wijsheid en kennis die we opgedaan hebben uit ervaringen. En hier komen we op een kruispunt te staan: bescherming vanuit wijsheid en liefde of bescherming vanuit angst om nogmaals hetzelfde mee te maken.

  Bescherming vanuit angst

  Vaak beschermen mensen zich vanuit angst. De angst die voorvloeit uit ervaringen die zijzelf of anderen hebben meegemaakt. Bij mij gaat er dan meteen een belletje rinkelen. Want dit betekent dat de ervaring nog steeds gaande is (mentaal, emotioneel, spiritueel) en nog geen plaats heeft gekregen, nog niet verwerkt is. Klinkt dit even als Chinees, geen probleem, dat was bij mij ook het geval vroeger. Laat het mij verder uitleggen. 


  Wanneer we ervaringen meemaken, ervaren we dit niet enkel mentaal, maar ook emotioneel en spiritueel en fysiek. De bedoeling van ervaringen is dat je wijsheid kangroeien. Je leert van je ervaringen. De "fout" die wij mensen maken is dat we onsvaak beginnen identificeren met onze ervaringen. 'We zijn wat we meemaken.' (Wat bullshit is, natuurlijk.) Op deze manier echter blijft je de ervaring levend houden en herbeleef je keer op keer de ervaring op mentaal, emotioneel, spiritueel en soms zelfs fysiek vlak. Zo bevestig je je waarheid dat het je identiteit is. Wanneer we pijnlijke ervaringen meemaken, willenwe die natuurlijk niet nog een keer meemaken. Gezien je de vorige ervaringen nog steeds meedraagt, wil je dit verhinderen vanuit angst.


  Beschermen vanuit angst zorgt ervoor dat je niet vanuit je rustpunt handelt. Je kan daardoor acties ondernemen die jou zelfs tegenwerken. Angst kent drie hoofdacties (of hoofdreacties): vluchten, vechten of bevriezen. Als je gaat vluchten, verhinder je jezelf om wijsheid te vergaren uit ervaringen. Misschien is je reactie wel vechten en begin je je woede te uiten tegen zij die niets met de oude ervaring te maken hebben. Of je bevriest, je onderneemt niets, je blijft stilletjes afwachten en hoopt gered te worden door iemand anders.

  Bescherming vanuit zelfliefde

  Dus wat moet je dan eigenlijk doen met je ervaringen? Wat ik doe, is dat ik bekijk watde ervaring mij vertelt. Welke gevoelens ervaar ik? Welke gedachten komen er in mij op? Kloppen deze gedachten met de waarheid die ik wil leven? Zijn er affirmatiesdie ik kan gebruiken om deze ervaring te plaatsen en te verwerken? En ik praat er met anderen over, mensen in mijn leven die me helpen om de ervaring te plaatsen binnen een juiste context. En door te praten, kan ik de emoties en dus de ervaring beter verwerken. Dit is even kort door de bocht, maar wel de basis die ik gebruik om ervaringen te plaatsen en er wijsheid uit te halen. Zo verzamel ik dus wijsheid die de ervaringen me leren.


  En vanuit deze wijsheid bekijk ik verder hoe ik mezelf (mijn leven, mijn energie, ...) kan beschermen naar de toekomst toe. Want natuurlijk wil ik de pijnlijke ervaringen niet nogmaals meemaken. Maar wanneer ik die wel meemaak, wil het zeggen dat ik nog iets kan leren uit de ervaring, wat ik vorige keer nog niet heb ingezien. 


  Hoe bescherm ik me dan vanuit liefde? Hoe ziet dat er concreet uit? Ik aanschouw mijn energie, mijn lichaam, mijn leven als heilig en van hoge waarde. Door te weten welk leven ik wil leven (hoe het eruitziet, hoe ik me voel, wat ik doe,...) begin ik te bepalen wat in dat plaatje past en wat me kan helpen om dat leven te laten groeien. Ik begin me dus te beschermen door 'neen' te zeggen tegen datgene wat me niet dient, wat mijn energie wegneemt, mensen die mij slecht doen voelen over mezelf, gedachten die me tegenwerken, ... En ik bescherm mezelf door 'ja' te zeggen tegen datgene wat me voedt, wat mijn lichaam, geest en ziel laat openbloeien. En ook hier spreek ik over mensen in mijn omgeving, gedachten in mijn hoofd, acties en keuzes die ik maak. 


  Dit is een groot verschil van acties (of reacties) ten opzichte van beschermen vanuit angst. Jezelf beschermen vanuit liefde voor jezelf, je leven, je zijn, zal de zelfzorg en zelfliefde in jezelf doen groeien. Hierdoor ga je je beter voelen, meer zelfvertrouwen ervaren en de weg naar je innerlijke kracht begint zich te ontvouwen.


  Oh, en zoals steeds en altijd: wees lief voor jezelf!