Join the magic

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van mijn nieuwste boek gratis.

  Ik ontvang graag e-mails over:
  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.
  Angst voor arrogantie

  Angst voor arrogantie

  06/11/2021 - Ellen AM Hartl

  Ik adem in, ik adem uit. Ik lig op mijn rug op mijn yoga-matje. Ik ben mezelf de ruimte aan het geven, vooral mijn bekken en mijn psoas-spier. Die zit weer gespannen en bezorgt me rugproblemen. Ik adem rustig in, ik adem rustig uit. Ik geef mezelf alle ruimte die ik nodig heb. Ik voel de rust in mezelf en ik voel dat een warmte zich begint te verspreiden vanuit mijn bekken naar mijn rug en naar mijn hals en hoofd. Alles is rustig en voelt ongelooflijk zalig aan. Ik groei, ik leef, ik ben.


  En dan start mijn hoofd: ‘Ho, wacht!’ Een lijst van opmerkingen, bezorgdheden, tegenargumenten en neerhalende gedachten golft over me heen. Vandaag steekt de volgende gedachte boven de anderen uit: ‘Ik ben bang om arrogant te worden wanneer ik mijn werkelijke ik toelaat, wanneer ik mijn kracht uitstraal.’


  ‘Ik luister’ vertel ik mezelf (of liever zeg ik tegen mijn ego die de gedachte opwierp). (Dit is iets wat het ego trouwens aanvankelijk niet verwacht. Het ego wil enkel mij tegenhouden om voluit te zijn, want zo is die grootgebracht, zo heb ik die getraind. Ik heb me jaren klein gehouden en mijn ego gaat er dan vanuit dat dit mijn doel is in het leven. Maar daarover in een later artikel meer.) Ik geef mijn ego de ruimte om meer te vertellen, om meer van de angst te onthullen.


  ‘Ik ben bang om arrogant gevonden te worden door anderen. Ik ben bang dat anderen me arrogant gaan vinden dan en me uitsluiten of me niet meer geloofwaardig vinden. En wat met al mijn volgers? Hoe geloofwaardig ben ik dan nog als ik als arrogante trut rondloop?’

  ‘Dus,’ antwoord ik, ‘ik voel angst om door anderen beoordeeld te worden.’

  ‘Ja,’ hoor ik, ‘ik ben bang dat ik niet genoeg ben voor anderen.’

  ‘En daarom hou ik mezelf dan maar klein en beperk ik mezelf en pas ik me aan zodat ze me aardig vinden en goed genoeg.’

  ‘Zo is het’ beaamt mijn ego.


  Ik sluit mijn ogen en adem. Ik adem in en uit. Ik maak contact met de rust in mezelf, mijn bron van liefde en de wijsheid in mezelf. Ik wacht en luister. De volgende woorden hoor ik in mezelf en ik voel de liefde vergroten:


  ‘Het ergste wat er kan gebeuren is dat anderen gaan denken dat ik arrogant ben. Wat anderen denken of doen, ligt buiten mijn controle en vertelt niets over mij;

  het vertelt hun verhaal.

  Ik ben altijd goed genoeg. Niets kan dit veranderen.

  Wanneer ik beweeg en leef vanuit de liefde in mezelf, kan ik nooit arrogant zijn. Nooit. Dan ben ik en dan straal ik mijn oprechte zelf uit. Dan straal ik liefde en leven uit met mijn unieke sprankel.

  Ik neem dan mijn plek in in deze wereld. Ik ben deel van dit geheel en een waardevol deel. De wereld heeft meer liefde nodig en ook mijn unieke sprankel, mijn woorden en volwaardige zelf.

  Ik stop met mezelf klein te houden en voed de liefde in mezelf en leef van daaruit. Elke dag meer en meer.

  Ik ben goed genoeg, ik ben meer dan goed genoeg en niets of niemand kan dit veranderen.

  Ik leef vanuit mijn liefde.

  Ik ben.’


  Deze liefdevolle wijze woorden schrijf ik neer in mijn schrift. En wanneer mijn ego deze angst weer bovenhaalt, neem ik de tijd om in mijn bron van liefde te gaan zitten en me deze woorden te herhalen, zoveel keer het nodig is. 


  Ik maak dit nog regelmatig mee, dit bovenstaande verhaal. Ik heb geleerd om mijn ego niet weg te duwen en geleerd om naar mijn emoties te luisteren. Ze bevatten waardevolle informatie om elke dag meer en meer van mezelf te houden. In mijn boek Lief voor jezelf geef ik uitgebreide uitleg en oefeningen om liefdevol naar je emoties te luisteren en deze informatie te weten te komen en hoe je contact kan maken met die bron van liefde en wijsheid in jezelf. 


  (Wil je een gesigneerd exemplaar van mijn boek? Klik hier.)