Join the magic

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang het eerste hoofdstuk van mijn nieuwste boek gratis.

  Ik ontvang graag e-mails over:
  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.
  Strijdkracht

  Strijdkracht

  06/05/2020 - Ellen AM Hartl

  De kracht in onszelf die het nodige doet om waarde in ons leven neer te zetten en te bewaken.


  Dit is de definitie die ik over strijdkracht ontving tijdens mijn meditatie aan het begin van deze maand. Strijdkracht link je misschien in eerste instantie met agressie, met oorlogsvoering, met veroveringen, met wapens, … . Dit is de uitingsvorm die we het meeste zien, spijtig genoeg. Strijdkracht is een actief woord, net zoals strijden. Het is actief omdat je het moet doen. Met strijden en strijdkracht kan je niet aan de zijlijn staan en gewoon toekijken. Strijden en strijdkracht vragen actie van je. Maar dit wil niet zeggen dat het agressief moet zijn. Strijden voor stemrecht of voor gelijkwaardigheid, gebeurt ook via een stiltemars of via het rondelen van informatie om de mensen bewust te maken en te informeren. Strijden gebeurt ook elke dag in het gewone dagelijkse leven, waarbij vrouwelijke ondernemers glazen plafonds doorbreken. Strijdkracht heeft wel een volhardend karakter. Ergens voor strijden gebeurt niet van de ene dag op de andere, het vraagt doorzetting, soms decennia lang voordat er resultaat is.

  Strijdkracht is de kracht in onszelf

  We hebben allemaal de strijdkracht in ons. Het is de kracht waar de moed zit. Iedereen heeft strijdkracht en deze kracht is onvoorstelbaar groot. Ik bedoel dan ook onvoorstelbaar: je kan jezelf niet inbeelden hoe groot. Je kan dus ook meer dan je denkt, je bent dus ook moediger dan je denkt. Je hebt de kracht in jezelf zitten om er voor te gaan (waarvoor je maar wil). Als je op dit moment denkt dat je niet veel kan of niet moedig bent, is het dringend tijd om de strijdkracht in jezelf wat aandacht en liefde te geven. Deze kracht zit op jou te wachten om aangewakkerd te worden.

  Strijdkracht doet het nodige

  Strijdkracht twijfelt niet. Het weet wat nodig is om het doel te bereiken en zal wat nodig is ook doen. Dit klinkt heftig en gevaarlijk. En dat kan het ook zijn. Daarom is het belangrijk om je strijdkracht voeding te geven met de liefde in jezelf, in plaats vanuit angst, blinde woede of wraak te strijden. Dit geldt niet enkel voor je strijdkracht, maar voor alles in je leven. Voedt de liefde in jezelf, voor jezelf en voor het leven en dan is je strijdkracht een golf van liefde.

  Strijdkracht zet waarde in ons leven neer

  Om strijdkracht op een juiste en gezonde manier te gebruiken, moet je natuurlijk weten en bewust zijn van wat belangrijk is voor jou in je leven. Wat wil je bereiken met heel je hart? Welke waarden zijn belangrijk en wil je in je leven integreren? Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik wil meer liefde voor mezelf’ of ‘ik wil meer collegialiteit op de werkvloer’. Zet dan je strijdkracht in om dit te bereiken en neer te zetten in je leven. Wees je bewust dat het een affirmatieve boodschap is (geen negaties). Dus niet: ‘ik wil geen ruzies meer.’ Ergens vòòr strijden is vele malen krachtiger dan ergens tegen strijden. Wees dus voor iets in je leven en je hebt meer succes van slagen. Wees ook actief bezig met dit in je leven neer te zetten. Het is goed dat je je bewust bent van wat je wil, maar om het resultaat te zien, moet je ook actief stappen zetten. 


  Dit wil niet zeggen dat je je 100% voor alles wat je belangrijk vindt, moet inzetten. Het milieu kan voor jou belangrijk zijn, maar je hebt niet veel tijd om hier je leven aan te wijden, dan kan je mee strijden door bijvoorbeeld te doneren aan teams die hier wel mee bezig zijn, of kan je je bewuster worden wat je koopt, of waar je op reis gaat, of … Er zijn vele manieren om te strijden. Wees er wel bewust mee bezig indien dit een belangrijke waarde is voor je.

  Strijdkracht bewaakt de waarde in ons leven

  Het bewaken is meer het reactieve gedeelte van strijdkracht: het beschermen en bewaken. Je hebt natuurlijk ook al personen, waarden en rechten in je leven die je belangrijk vindt. Mensen uit je familie en vriendenkring waarvoor je door het vuur zou springen. Waarden waarmee je niet zonder zou kunnen leven. En ook rechten, zoals stemrecht, recht om vrijuit te spreken, recht om met spirituele groei bezig te zijn. Je kan lachen met dit laatste, maar in de middeleeuwen zijn mensen op de brandstapel gegooid, gefolterd en vermoord hiervoor. Wetten kunnen veranderen wanneer de politiek verandert. Het is dus belangrijk om je strijdkracht in te zetten om te bewaken wat dierbaar is voor je. Misschien niet elke dag, maar wanneer het nodig is. 


  Naast personen, waarden en rechten, heb je ook je persoonlijk grenzen. Niet iedereen komt evenveel te weten over jou, niet iedereen mag je lichaam zomaar aanraken, … Je hebt dus grenzen. Strijdkracht helpt je om deze te bewaken, zodat je dit kan duidelijk maken wanneer het nodig is op een assertieve manier.

  Strijdkracht vanuit je hart

  Bij strijdkracht is het belangrijk dat je dit inzet bij datgene wat je met je hart echt wil bereiken of bewaken. Het heeft geen zin om je energie te verkwisten aan iets wat niet in je hart leeft. Dit maakt je geen koud mens. Nee, we hebben elk onze eigen persoonlijke weg, waarden en schatten in ons hart zitten. Jij voelt er niets voor om mensen in armoede te helpen, maar wel voor de dieren in asielen. Dan is dat wat jouw hart doet bonken, dan is dat waar jouw strijdkracht voor ingezet dient te worden, en niet voor de mensen in armoede. Respecteer dit ook bij elkaar.

  Je strijdkracht is dus jouw persoonlijk bron van oneindige energie om datgene wat je in je leven wil neerzetten van waarden die belangrijk zijn voor je, ook daadwerkelijk te kunnen neerzetten en te bewaken met liefde in je hart.