Mijn magische dag van de maand

Mijn magische dag van de maand

09/09/2018 - Ellen AM Hartl

Vandaag is het de dag van de maand. Het is een magische dag voor vrouwen en ik denk dat de meesten dit vergeten zijn. Ook ik was me hiervan niet bewust en beleefde het jaren als iets puur fysiek wat nu eenmaal gewoon maandelijks gebeurt. Een aantal jaren terug, ben ik dit als een speciale dag beginnen zien, de eerste dag van mijn menstruatie.


Ik voel me die dag belabberd en het draineert mijn energie waardoor ik niet veel kan ondernemen. Zeg maar gerust, enkel de basisbehoeften en de zetel is die dag mijn vriend samen met de kersenpit-kussens rond mijn bekken. En omdat ik niet veel kan doen die dag (ik annuleer dan ook al mijn afspraken die dag), heb ik tegen mezelf gezegd dat ik me die dag dan ook op mijn menstruatie zal focussen. Nu, ik neem niet graag medicatie tegen pijn en hoewel mijn menstruatiepijnen geweldig pijn kunnen doen, ga ik in de plaats van slikken, in meditatie. Ik ben de afgelopen jaren pijn gaan bekijken als een signaal van het lichaam dat me vertelt dat iets blokkeert, een gedachte of overtuiging die niet past en die aandacht wil.


Tijdens de eerste meditatie voor mijn menstruatiepijn, gebeurde er iets ongelooflijks: ik begon ruimte te geven aan de pijn en stopte om er tegen te vechten waardoor de pijn ophield. Want wat doet iedereen die pijn voelt: samentrekken, verkrampen, de plaats nog meer vernauwen en vechten tegen de pijn omdat die daar zogezegd niet hoort te zijn. Door die pijn ruimte te geven, hield de pijn op met signalen uit te sturen en begon het met mij te praten door beelden te sturen. Ik zag dat mijn bekken eigenlijk een grote bloem was, lotus-achtig en doordat ik er nu eindelijk begon in de ademen en het ruimte gaf, kon de bloem zich openen.


Verder zag ik ook dat het menstruatieproces, een maandelijkse natuurlijke reiniging is van ons lichaam. Nadien las ik in boeken dat de voornaamste plaats bij vrouwen waar trauma’s en emoties opgeslagen worden, in de bekken is (baarmoeder, baarmoederhals, vagina etc). De maandelijkse bloeding zorgt er voor dat we die vastgelopen emoties en trauma’s uit onszelf kunnen reinigen zodat we die niet langer met ons meedragen.


Met al deze wijsheid uit die ene meditatie, besloot ik om de eerste dag van mijn menstruatie (die bij mij het pijnlijkste is) te zien als een magische en speciale dag om mezelf te reinigen. Elke keer wanneer ik de pijn voel opkomen, zet ik me comfortabel en mediteer ik. Ik adem in en geef de pijn ruimte. Ik vraag of ik mag weten wat de pijn betekent en soms krijg ik een antwoord, soms moet ik gewoon wat huilen. En zeker en vast, de pijn verdwijnt. Hier focus ik mezelf op de hele dag en tussendoor verwen ik mezelf met lekker eten, een leuk boek, zalige thee, een aangename douche, een gezellige film, wat in de natuur vertoeven. Die ene dag draait enkel om mij en mijn natuurlijk menstruatieproces van reiniging. Door deze rituele dag met aandacht en bewustzijn te beleven, ben ik de heilige waarde en de magie beginnen inzien en ervaar ik de kracht van ons bloed en haar maandelijkse cyclus.