Gezond loslaten

Gezond loslaten

08/11/2019 - Ellen AM Hartl

Loslaten leren we van de natuur

De pracht van de verschillende kleuren die de bomen hun bladeren nu geven, kan mijn adem soms doen stoppen. Ik wentel me in het wonder van goud, rood, bruin, geel… Zeker wanneer de herfstzon het tafereel belicht en mijn rug verwarmd met haar laatste kracht. Het is november en volop herfst. Het seizoen van pompoenen en noten en chai latte’s, voor mij. We voelen de koude van de winter al komen en kunnen nog genieten van de warmte van de zon die zich tussen de regenbuien laat zien. 

De bomen zijn nu volop hun bladeren aan het verliezen, althans zo zeggen we dit. Ik zie het echter als loslaten. Ze laten hun bladeren één voor één los, soms met behulp van de wind. De bomen trekken hun sappen naar binnen, uit hun takken naar hun bast en wortels om deze te beschermen tijdens de komende wintermaanden. Daarom kleuren hun bladeren nu die fantastische kleuren. Ze krijgen geen voeding en energie meer van de boom. 


De natuur is een inspirator en reflecteert ook ons gedrag. Sinds de dagen kouder zijn geworden, zijn we ook onszelf meer naar binnen aan’t begeven. We trekken ons binnenshuis en bereiden ons voor op de winterdagen. De maand november ontleent zich er dan ook perfect toe om onszelf te ontdoen van balast die we niet meer nodig hebben en die onze zelfreflectie en introspectie in de weg kunnen staan tijdens de wintermaanden. Het is nu een geschikte periode om los te laten.

Photo by Mikhail Kapychka from Pexels

Misverstand rond loslaten

Er zijn wat misverstanden rond loslaten en die wil ik hier even rechtzetten.


Loslaten heeft niets te maken met verliezen of inboeten. Je verliest niets met gezond loslaten. Je boet niets in. Je wint er alleen bij, namelijk ruimte en vrijheid. Loslaten is jezelf bevrijden van onnodige balast. Balast dat jou op dit moment tegenhoudt of je weg/werk bemoeilijkt. We zijn geneigd om veel mee te sleuren in ons leven, waardoor we bijvoorbeeld moeite ondervinden om te genieten en te leven in het hier en nu. Door deze overbodige balast los te laten en niet langer in onze rugzak mee te sleuren, gaan we onszelf lichter voelen en ruimte creëren om zaken gemakkelijker te manifesteren.


Een ander misverstand is ‘ik moet loslaten’. Dit hoor ik bijvoorbeeld vaak met betrekking tot verbroken relaties. En hoewel de vrienden en vriendinnen het heel goed bedoelen, is het soms nog geen tijd om iemand uit je hoofd of hart los te laten, totdat je een bepaald inzicht hebt bekomen om het wel te doen. Loslaten is iets dat natuurlijk en vrijwillig dient te gebeuren, zodat het je niet schaadt en dat je nadien ook geen spijt van hebt. Loslaten, werkelijk loslaten, geeft je een gevoel van bevrijding en opluchting. En alleen jij kan bepalen wanneer het tijd is om iets los te laten.

Loslaten stap voor stap

Loslaten kan je op verschillende niveau’s in je leven. 


  1. Je kan je kleerkast of je huis ontdoen van materiële zaken die je niet langer nodig hebt. Je kan deze dan weggooien of doneren. 
  2. Je kan ook bepaalde gedachten die je hebt, loslaten. Gedachten die je neerhalen of die geen positieve bijdrage leveren aan je leven. 
  3. Een ander niveau zijn je emoties. Misschien is er een angst die je balast en waarvan je voelt dat het tijd is om deze los te laten. 
  4. Of er zijn misschien bepaalde patronen in je leven die je wil doorbreken en niet langer in je leven wil hebben. 


Loslaten is dus jezelf bevrijden van balast. Een soort balast waar velen ook last van hebben, zijn hangende zaken. Dingen die al lang liggen te wachten om afgewerkt te worden, om eindelijk gerealiseerd te worden of om in orde te brengen. Het oplossen van hangende zaken is ook een fantastische manier om balast te ontdoen en om ruimte en vrijheid te creëren in je leven. 


Je kan stap voor stap loslaten, wat het ook is en op welk niveau ook:


Stap 1: wat loslaten?


Stel jezelf de volgende vragen: wat voelt momenteel aan als balast in je leven? Waar wil je vanaf? Wat wil je loslaten? Waarvan wil je jezelf bevrijden? Zijn er bepaalde aspecten in je leven waar je je aan ergert? Zijn er hangende zaken die je beginnen te roepen? Wat wil je dit jaar nog zeker realiseren, afwerken of in orde brengen? 


Bekijk ook eens op de vier niveau’s wat je als balast ervaart, of wat je wenst los te laten. Misschien ergert jou al een hele tijd dat je kleerkast overvol ligt en je niets kan terugvinden. Misschien ben je het beu dat je zo negatief denkt over jezelf. Of zijn er woorden die je nu voor jezelf houdt en dienen uitgesproken te worden. Misschien is er nog een groot verdriet dat eens moet uitgehuild worden. Misschien wil je het patroon loslaten dat je altijd voor iedereen tijd hebt, maar nooit eens een moment voor jezelf.


Stap 2: waarom?


Stel je nu de vraag waarom je dit nu wilt loslaten. Ben je zeker? Voelt het juist aan? Luister naar je gevoel en intuïtie. Voel je enige weerstand om het los te laten? Is deze weerstand groot genoeg om het toch niet te doen?


Voel je weerstand en twijfel je of het wel het goede moment is om los te laten? Geen probleem. Dan is het misschien nog geen tijd om dat los te laten. Vertrouw op jezelf. Wees lief voor jezelf en begin desnoods met kleine stapjes. Probeer dan eerst iets kleins los te laten. Kuis je frigo eens uit en gooi alles weg dat over datum is. Of doe dit met je kruiden in de keuken. Misschien zijn er wat kamerplanten die het toch niet zo goed doen bij jou. Doneer deze dan aan iemand die er goed voor kan zorgen. Hoe groot of klein het ook is wat je dit jaar loslaat, je laat als iets los en nog heel bewust ook.


Stap 3: Dankbaar loslaten


Wanneer je overtuigd bent wat je wil loslaten, neem dan even een moment om dankbaar te zijn dat het in je leven was. Alles wat we in ons leven tegenkomen en hebben, heeft een reden, al is het om ons te tonen wat we net niet willen. Voel dankbaarheid voor het materiaal dat je loslaat, voor de emoties die vloeien en vrijkomen, voor de gedachten die je had en nu laat vliegen, voor de patronen die je doorbreekt en vrijlaat. Als je wil, sta dan even stil wat het jou heeft geleerd. Misschien bekom je nog een mooi inzicht.


En wanneer je de dankbaarheid voelt, laat je los.

Photo by Max Andrey from Pexels

Gezond loslaten

Gezond loslaten is belangrijk om toch minstens éénmaal per jaar te doen. Het gevoel van bevrijding en voldoening nadien is zo belonend. Wat wel belangrijk is, neem je tijd hiervoor. Er zijn bepaalde zaken in ons leven die we al lang in onze rugzak meesleuren, die gewichtiger zijn om los te laten dan een flesje sojasaus over datum. Wees lief voor jezelf en laat los wanneer het voor jou goed voelt. Niet vroeger dan dat. Er zijn bomen die nu nog bladeren aan hun takken hebben hangen en er wat langer over doen om ze te lossen. En wat dit jaar nog niet kan, is volgend jaar mogelijk.