Ik ben lief voor mezelf

Ik ben lief voor mezelf

31/05/2020 - Ellen AM Hartl

Lees dat nog eens. 


Ik ben lief voor mezelf.


Dit is voor mij het belangrijkste dat je kan onthouden in verband met zelfzorg en zelfliefde. Deze zin, deze gedachte is krachtig en helpt je eraan herinneren dat je goed voor jezelf kan zorgen en liefde voor jezelf kan voelen. Ik heb mezelf getraind om deze gedachte als eerste te horen wanneer ik me slecht voel, wanneer ik me triest voel, wanneer het me niet meezit of wanneer ik iets emotioneel zwaar te verwerken heb. Waar ik vroeger bijvoorbeeld zelfmedelijden voelde en ervaarde, komt nu automatisch deze liefdevolle gedachte in me op: ik ben lief voor mezelf. En dan stel ik me daarna de vraag: hoe kan ik me op dit moment het best verwennen? Waar kan ik mezelf een plezier mee doen?


Hoe fijn zou het zijn als jij ook deze gedachte zou hebben wanneer je je niet goed voelt. Dan heb je het gevoel dat je steeds en overal op de belangrijkste persoon in je leven kan rekenen wat er ook gebeurt: jezelf. Want jij bent diegene die bepaalt of je gelukkig bent of niet, niemand anders is daarvoor verantwoordelijk. Niemand moet voor je zorgen, niemand moet jouw geluk creëren. Als volwassen persoon ben jij verantwoordelijk voor je eigen welzijn en geluk. Het is jouw leven, niet dat van iemand anders.

Lief zijn voor jezelf is...

Lief zijn voor jezelf is niet enkel een yoga-uurtje inplannen elke week. Ik heb het niet over wat me-time. Lief zijn voor jezelf is steeds en overal, 24uur op 7 dagen. Elke dag, elk uur, elke ademhaling die je neemt. Dit vraagt toewijding. Toewijding aan jezelf. Dit is iets wat weinig mensen vandaag de dag doen. Spijtig, want iedereen is het waard. Ze beseffen dit echter niet en zien zelf hun eigen waarde nauwelijks. Het goede nieuws is: van zodra je lief begint te zijn voor jezelf, begin je ook duidelijker je waarde te zien én te voelen. Je komt dan meer in je kracht te staan.


Dus wat houdt lief zijn voor jezelf dan allemaal in?


Lief zijn voor jezelf is liefdevol denken over jezelf.

Dit is meteen al een grote kluif, want velen van ons denken vaak neerhalend over zichzelf. Of ze hebben klachten over hun lichaam dat niet conform is met het maatschappelijk beeld. Of ze vinden dat ze niet goed genoeg zijn (in iets specifiek of algemeen). Of ze breken zich mentaal af voordat ze nog maar geprobeerd hebben iets te doen. Of ze vinden dat ze niet snel genoeg iets goed kunnen. Aan deze gedachten heb je niets aan. Ze brengen je geen plezier of geluk. Liefdevolle gedachten over jezelf daarentegen wel. 


Lief zijn voor jezelf is jezelf emotioneel steunen.

Jezelf liefdevol bijstaan wanneer je het emotioneel moeilijk hebt, is ook lief zijn voor jezelf. Ik heb in de afgelopen jaren een soort 'noodplan' ontwikkelt wanneer ik het moeilijk heb. In het artikel Eerste hulp bij spirituele nood geef ik stap voor stap weer hoe ik dit doe en hoe mijn 'noodplan' eruit ziet. Jezelf verwennen en pamperen wanneer je het moeilijk hebt, brengt meer positiviteit dan wanneer je je dieper in de put werkt door neerhalend over jezelf te denken.


Lief zijn voor jezelf is hulp vragen aan anderen.

Zeker een belangrijke voor diegene die zich gemakkelijk wegcijferen en anderen niet willen storen met hun problemen. We zijn nu eenmaal niet alleen geboren op deze planeet. Er leven 7 miljard andere mensen hier samen met jou. De reden daarvoor is, dat je niet alles zelf of alleen moet doen. Mensen helpen elkaar graag. Hulp vragen aan anderen is jezelf hulp en steun gunnen van anderen.


Lief zijn voor jezelf is je lichaam liefdevol behandelen.

Ook hier bedoel ik niet enkel een douche voor je hygiëne. Je lichaam liefdevol behandelen houdt ook in: de juiste voeding voor jezelf tot je nemen, voldoende slapen en rusten, voldoende bewegen, je lichaam liefdevol aanraken, je lichaam graag hebben en graag zien, je lichaam eer aan doen met aangename kledij te dragen, naar je lichaam luisteren, ... Je lichaam zorgt ervoor dat je leeft, dat je beweegt, dat je kan spreken, dat je kan zien en horen, dat je mooie dingen kan creëren. En we verwaarlozen dit prachtige lichaam zo vaak. Lief zijn voor jezelf is onlosmakelijk van lief zijn voor je lichaam.


Dit zijn al enkele voorbeelden wat lief zijn voor jezelf inhoudt. En volgens mij een goede basis om mee te starten. 

Geen tijd om lief te zijn voor jezelf

We leven in een gejaagde wereld en ik begrijp dat je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om meteen met al die zaken bezig te zijn. Ik vind het spijtig voor je, maar ik begrijp je. Tijd vrijmaken voor jezelf is ook lief zijn voor jezelf. Maar soms zie je door het bos de bomen niet meer en voel je de druk om te presteren in plaats van lief te zijn voor jezelf en daar de tijd voor vrij te maken. 


Wil je toch aan zelfzorg beginnen en heb je geen tijd, dan geef ik je deze tip: zeg driemaal per dag (minstens driemaal achter elkaar) de volgende zin:


'Ik ben lief voor mezelf.'


Stel jezelf open voor de mogelijkheid dat je lief wil zijn voor jezelf. En door deze zin (deze affirmatie) dagelijks meerdere keren te herhalen, zal je automatisch liever worden voor jezelf. Het is al een eerste stap die je kan nemen. En na verloop van tijd, zal je de tijd vinden om nog meer lief te zijn voor jezelf. Dat is de magische werking van zelfzorg en zelfliefde.