Het jaar van de fazant

Het jaar van de fazant

05/01/2020 - Ellen AM Hartl

Zoals je misschien al weet, werkt de Chinese horoscoop niet met maandelijkse sterrentekens, maar met een dierenriemteken per jaar. Elk dier heeft bepaalde eigenschappen die overeenkomen met de persoonlijkheid van de persoon geboren in dat jaar, en bepaalde thema’s die globaal dat jaar sieren. Ik ben soms eigenzinnig en stelde me de vraag waarom mezelf beperken tot een voorafbepaalde dierenteken? Waarom kies ik er zelf geen? Ik heb dit jaar dan ook voor mezelf bekroond tot “Het jaar van de Fazant”. En wel door volgende reden. 


Enkele dagen geleden stond ik in mijn keuken de afwas te doen, toen ik uit mijn raam keek en zag dat er een fazant op de daken van de garageboxen aan het lopen was. Ik woon niet ver van een natuurgebied, maar dat is toch wel een eindje wandelen, met drukke straten ertussen. Ik was dus absoluut verwonderd om dit dier daar te zien rondwandelen. Ze keek alvast heel benieuwd rond alsof ze op ontdekkingsreis was.

Ik kon het niet laten om de symbolische betekenis van de fazant op te zoeken op het internet. En na het lezen van de betekenis, vond ik het terecht om de fazant als mijn themadier voor dit jaar te nemen.

Dit zijn enkele hoofdpunten van de symboliek:


  • Balans

Balans is niet een statisch gegeven, maar ik zie het eerder als een dans omdat alles continue in beweging is. De plaats van mijn balanspunt ligt in mijn rustpunt, de plaats in mezelf waar ik mijn eigen ritme voel en van waaruit ik kan werken en leven zonder stress. Het is ook de plaats dat me duidelijk maakt wanneer ik moet werken en wanneer het tijd is om te rusten.


  • Oprecht zijn

Oprecht zijn staat voor mij voor je waarheid spreken. Geen excuses vinden, geen smoesjes verzinnen, oprecht en waarachtig achter je keuzes en beslissingen staan. Ik heb gemerkt dat wanneer ik bewust de keuze maak om iets te doen of om iets niet te doen, ik niet hoef te liegen. Ik voel ook dat dit gaat over oprecht naar mezelf toe zijn en mijn waarheid eren en naar buiten brengen.


  • Creativiteit

Creativiteit is belangrijk voor iedereen en de meeste mensen onderschatten de waarde van creatief zijn. Vaak hoor ik dat iemand vindt dat hij/zij niet creatief is. Misschien ben je wel creatief in het vinden van oplossingen of ben je goed in woordspelingen of ben je creatief in de presentatie van eten op je bord. Ikzelf ga ook nog meer mijn creativiteit beginnen gebruiken in zowel mijn werk als voor ontspanning.


  • Law of attraction

Voor mij is law of attraction: werken aan jezelf om datgene aan te trekken wat je in je leven wil zien. Ofwel, het leven beginnen leven dat je graag wil, stap voor stap. En dat is een belangrijke waar ik me dit jaar zeker wil op focussen.


  • Passie

Ik wil dit jaar mijn passies nog verder ontwikkelen en tot uiting brengen. Wat betekent dat jullie nog wel wat zullen zien verschijnen op mijn Facebook pagina. En wie weet ontdek ik dit jaar nog andere passies in mezelf die zich nu nog stilletjes verborgen houden.


  • Bescherming 

Hierin zie ik het bewaken van mijn eigen grenzen, en ook het opkomen voor zij die geen stem hebben: de natuur, de dieren, … 


  • Seksualiteit

Naast seks, staat seksualiteit voor mezelf voor nog veel meer. De vrouwelijke seksualiteit houdt ook humor in, sensualiteit, elegantie, levenslust, het leven tot jezelf nemen en maken, er voluit voor gaan, de controle durven loslaten,…


Dit is wat ik momenteel over deze hoofdpunten denk en weet. En ik ben zeer benieuwd om in december 2020 dit nog eens te lezen en te bekijken wat het jaar me nog geleerd heeft over deze punten, op welke wijze ik me erdoor heb laten begeleiden en wat ik bereikt en verwezenlijkt heb.